Hayatta karşılaştığımız problem her ne olursa olsun, erkenden problemi fark etmenin ve ona yönelik önlemler almanın ne kadar önemli olduğunu hepimiz iyi biliriz. Bu farkındalık hayatın her alanında olduğu gibi sağlık alanında da çok önemlidir. Tek farkla; sağlığımız söz konusu olduğunda kaybettiğinizi yerine koymak imkansız olabilir.
Sözlük anlamıyla kontrol etmek anlamına gelen check-up parametreleri son derece geniş tetkiklerden oluşabilir. Bazı merkezlerde istenen test sayısı yüzleri bulurken bazı merkezlerde bu sayı 10-12 parametre ile sınırlıdır. Burada önemli olan erken tanı koyulduğunda hayat kurtarıcı olan ve toplumda sık görülen hastalıklara uygun taramalar yapılmasıdır. Aynı zamanda kişinin genetik, beslenme, yaşam tarzı gibi riskleri de göz önünde bulundurularak kişiye özel check-up programlarının belirlenmesidir.
Biz laboratuvarlarımızda kişiye özel check-up programlarının yapılmasını uygun buluyoruz. Bunu belirlerken hem hastanın risk haritasını çıkartarak kişiye bilgi vermeyi, hem de bu tahlillerden ne gibi bir fayda beklediğimizi açıklamaya çalışıyoruz. Check-up bir hastalığa değil sık görülen hastalıklara karşı yapılan bir tarama olduğu için tüm hastalıkların taranması mümkün değildir.
Check-up için önerilen başlangıç yaşı 30 dur. Eğer kişinin ailesinde ciddi kalıtsal hastalıklar varsa bu yaş biraz daha öne alınabilir. Tüm tahlillerin normal çıkması durumunda 1 ya da 2 yıl aralıkla tahliller tekrar edilmelidir. Limit dışında çıkan testler daha erken aralıklarla kontrol edilmelidir.40 yaşından itibaren testlerin aralığının 1 yıl olması önerilmektedir.